MUSANDAM

Donderdag 6 juni jl. was het hier in de VAE een nationale feestdag - Isra Wal Meraj. De betekenis hiervan is: hemelvaart van de profeet Mohammed.
Door deze feestdag konden we gaan genieten van een lang weekend. "Heerlijk" en we besloten dan ook om het noordelijke emiraat Ras Al Khaimah en Musandam te ontdekken. Musandam maakt deel uit van Oman, maar wordt door de emiraten Ras Al Khaimah en Fujairah afgescheiden van de rest van Oman.

De hoofdstad is Khasab en telt rond de 30.000 inwoners. Er bevindt zich een kleine souk, een fort, het kent vele dadel plantages, maar de haven is de belangrijkste plek. De bevolking leeft voornamelijk van de visvangst. En vanuit de haven kunnen toeristen een dhow cruise maken door de fjorden. Deze fjorden, maken deel uit van het Hajar gebergte, wat doorloopt in de VAE en in het grootste gedeelte van Oman.


Dit gebergte wordt ook weleens omschreven al het "Noorwegen van het Midden Oosten", vanwege de vele overeenkomsten voor wat betreft kliffen, kustlijn en fjorden. Binnen deze fjorden bevinden zich ook een drietal kleine dorpjes, welke alleen maar te bereiken zijn per boot. Het kleinste dorpje telt 70 inwoners en het grootste 120 inwoners. Gas, water, licht en gezondheidszorg krijgen deze inwomers van de overheid, omdat de overheid graag wil dat deze dorpjes behouden blijven en niet dat de inwoners vertrekken naar de hoofdstad of andere delen van Oman. Deze dorpjes houden namelijk het karakter van Musandam instand.

Khasab kent ook vele smokkelroutes (per speedboot), via de straat van Hormus, naar Iran. De afstand tussen bij beide landen, is hier slechts 65 km. Vele Iraniërs voeren hier  hun handelswaar (voornamelijk karpetten,wierook en saffraan) aan en gaan vervolgens bij Shams (ligt in Ras Al Khaimah)over de grens richting Dubai, alwaar zij hun waar verkopen. In Dubai krijgen ze meer waar voor hun geld. Van het verdiende geld kopen ze vervolgens computers, tv's en andere elektrische apparatuur, wat ze weer meebrengen naar Iran.


In Musandam hebben wij een dhow cruise gemaakt. Al vroeg in de ochtend gingen we op pad richting Oman. Eenmaal over de grens, hebben we korte een stop gemaakt bij een fort en zagen we vanuit de verte nog een grote toren. Onder deze toren bevindt zich een gevangenis. Beiden zijn gebouwd door Portugezen met als doel om hun handelsroutes te beschermen Vanuit de toren hadden de bewakers gelijk zicht op de gevangenen onder hen.


Eenmaal aangekomen in de haven, werden we hartelijk ontvangen door onze gids op de dhow. We voeren richting Telegrah Island, wat temidden van de vele fjorden ligt. Telegraph Island is een telegraafpost, gebouwd in 1864 door de Engelsen en deed dienst als een communicatieverbinding tussen Engeland en India. Onderweg hebben we enkele dolfijnen gespot. De dolfijnen zwommen met de stroming van de boot mee. Wat een mooie belevenis. Het leek wel of ze er plezier in hadden om met ons mee te gaan. Daan, Olaf en Thomas vonden het prachtig om te zien. De schippers maakten ook een speciaal fluitend geluid, om de dolfijnen te roepen en om ervoor te zorgen dat de dolfijnen tevoorschijn kwamen. Bij Telegraph Island kregen we de gelegenheid om te gaan zwemmen en snorkelen. Helaas waren de snorkel spullen aan boord niet goed in orde, wat het snorkelen bemoeilijkte. Maar we hebben wel kunnen genieten van een frisse duik. Na de lunch en nog een zwemstop gingen we weer richting de haven met als eindbestemming ons hotel in Ras Al Khaimah.










De dhow cruise hebben wij gemaakt via de organisatie RAK&SUN. Een medewerkster van deze organsatie heeft ook zitting in het Hilton hotel. Voor meer informatie: www.rakandsun.com.


Tijdens dit weekend verbleven wij niet in het Golden Tulip hotel in Khasab zelf, maar op aanraden van vrienden, hebben wij gekozen voor het Hilton Hotel Resort & Spa in Ras Al Khaimah. Vanuit hier is het ruim 1,5 uur rijden naar Khasab.







Ras Al Khaimah (letterlijk "the top of the tent") is een van de zeven emiraten. Het ligt in het noorden en heeft een omtrek van 1700 km2  en telt 171.000 inwoners. Het is het enige emiraat dat zowel een stuk woestijn, stukken groen, mangroven als bergen op zijn grondgebied heeft. In 1972 sloot Ras Al Khaimah zich aan bij de federatie van de VAE.

De omgeving is duidelijk nog in ontwikkeling. Er liepen veel loslopende geiten rond, er lagen vele straten open en je kon echt zien dat er nog veel zaken op stapel staan.



Het contrast met het luxe hotel was groot. Zodra je de straat overstak, belandde je in een totaal andere wereld. We verbleven drie dagen in het hotel en vele met ons. Het hotel was volgeboekt en dat kon je dan ook goed merken bij de vele zwembaden. Vele toeristen legden al vroeg hun handdoeken op de ligbedden neer, om zeker van een plekje te zijn. Wij houden hier niet van en doen hier dus ook niet aan mee. Wij hebben de laatste dag rustig aan gedaan en vonden een heerlijk plekje op het strand. Het waaide erg hard, wat zorgde voor grote golven. De kids konden hierdoor niet in zee zwemmen, maar hadden vanaf het strand een mooi uitzicht op dit natuurverschijnsel. In dit hotel hebben we heerlijk gegeten bij de Asian Passage en bij Piaceri Da Gustare. Beide keren was het een waar feestje!!




Populaire berichten

CONTRAST - 66° NORTH

VIJF JAAR ABU DHABI