CONTRAST - 66° NORTH

Eind juni kwam het schooljaar van Daan, Olaf en Thomas weer ten einde en brak er een periode van rust aan. Even geen gesjees meer naar school, Nederlandse les, voetbal en overige activiteiten. Heerlijk genieten van een vakantie van ruim 2 maanden. De kids waren er erg aan toe - de eerste paar dagen kwamen ze niet eerder beneden dan 9 uur, met uitschieters naar half 10!!
De eerste drie weken van de vakantie stonden in het teken van Lego Summer Camp, lunchafspraken, playdates & sleepovers, naar de bioscoop, shoppen, Summer in Abu Dhabi en natuurlijk het huis opruimen en schoon achterlaten voor de grote uittocht. Het einde van het schooljaar heeft ook altijd een keerzijde - afscheid nemen van dierbare vrienden. Het is een komen en gaan van expats - sommige blijven een jaar, sommige een paar jaar en sommige zelfs jaren. Wanneer je goed bevriend raakt met iemand, is het soms best moeilijk om weer afscheid te nemen. Dit is wel een aspect waar je goed tegen moet kunnen, temeer ook omdat je veel zaken die je bezighoudt deelt met vrienden in je directe omgeving. Ze zitten in hetzelfde schuitje en kunnen de omstandigheden direct visualiseren en waar nodig advies geven.  Elk nadeel heeft ook z'n voordeel- op deze manier heb je wel vrienden over de hele wereld (met leuke logeeradresjes;-)) en met de social media van tegenwoordig, blijf je toch in contact.


Na goed uitgerust te zijn, vertrokken we dan eindelijk naar Nederland. Vooral Daan & Olaf zagen er erg naar uit om hun Nederlandse vriendjes weer te kunnen begroeten. Het is toch wel bijzonder dat die vriendschappen een blijvend karakter hebben. Onze vakantie hebben wij,  na een korte stop thuis, voorgezet in Makkum. Op Makkum Beach huren wij vaak een huisje, omdat dit voor ons makkelijker is om familie en vrienden te ontvangen en te bezoeken. Hierdoor heb je wat meer en beter tijd voor elkaar, wat maakt dat je niet alleen maar in de auto aan het heen en weer rijden bent. Wat hebben we genoten van Friesland en het was heel fijn om iedereen weer te zien en te omarmen.


Dit jaar hebben we ervoor gekozen om onze vakantie te vervolgen in IJsland. We kozen voor het contrast en dat is zeer goed uitgepakt. Hier in Abu Dhabi kun je, voor een heel groot deel van het jaar, genieten van strand, zon en korte broek en dit wilden wij nu juist even niet. Wij wilden de buitenlucht in, van de natuur genieten en een frisse neus halen. Dit alles is gelukt, maar hiervoor moesten we eerst wel even shoppen voor een warme jas, vest en mutsen. We hadden wel gerekend op wat koudere lucht, maar het was, zeker voor Abu Dhabi gangers, een behoorlijke overgang. Onze koffer was dan ook niet optimaal ingepakt, maar shoppen in Reykjavik is echt geen straf!
Eenmaal goed aangekleed, gingen we met onze Landrover Defender op pad in IJsland. We hebben vele kilometers gereden en heel veel gezien en gedaan, maar vooral enorm genoten van de prachtige natuur, de gastvrijheid, het heerlijke eten en niet te vergeten het lange daglicht. Als we op pad gingen, vertrokken we vaak rond een uur of 10 in de ochtend en kwamen pas na middernacht weer thuis in ons knusse appartement. Het lange daglicht geeft je een enorme boost aan energie. We hebben walvissen gespot, puur ijs geproefd van meer dan 800 jaar oud bij de lagoon Jokulsarlon, geisers zien ontspringen -waaronder Strokkur - de bekendste en grootste van IJsland. Strokkur spuit het kokende water wel tot een hoogte van ruim 40 meter. Ook een bezoek aan Gullfoss (waterval) en aan Pingveiller National Park mochten niet ontbreken.
Wat ons opviel wat het feit dat bij elke bekende bezienswaardigheid een zeer goed bezoekerscentrum is ingericht met kwalitatief goede souvenirs (waar je met thuis kunt komen;-)) en echt overal waar je komt staat soep, brood en kannen water voor je klaar. IJsland staat vooral bekend om soep wat is getrokken van lamsvlees. Verder is de bevolking vriendelijk, behulpzaam, stijlvol en zeer stressbestendig.

In verschillende cafe's van Reykajvik is vaak een bibliotheek ingericht, alwaar men rustig een boek kan lezen onder het genot van een wijntje. Bij Laundramat Cafe  heb je, naast een grote speelkamer voor de kids, zelfs een wasserette. Zo kun je dus onder het genot van een hapje en een drankje je wasje draaien.


Reykavik is niet een hele grote stad, maar biedt genoeg mogelijkheden om er rond te dwalen. Wij hebben o.a. het National Museum, Tjornin en Hallgrimskirkja bezocht. Laatstgenoemde is de grootste kerk van IJsland en deze heeft een hoogte van 73 meter. Het heeft 40 jaar geduurd voordat de kerk afgebouwd was. In de toren kun je met een lift naar boven, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de gehele stad met de vele gekleurde daken.

Op IJsland hebben wij onderweg ook geprobeerd om puffins (papagaaiduikers) te spotten, maar helaas zijn we geen een exemplaar tegengekomen. De puffin is IJslands nummer 1 op vogelgebied en is op IJsland te vinden tussen mei en september om te komen broeden langs de kliffen. Puffins kunnen beter duiken dan vliegen en ze leggen per keer maar 1 ei. Omdat we ze niet hebben kunnen zien, hebben we er maar een als souvenir gekocht. Deze staat hier nu mooi in Abu Dhabi in de kast, maar we zijn wel tot de conclusie gekomen dat we nog eens teruggaan omdat een echt exemplaar natuurlijk wel mooier is. Teruggaan is geen straf voor ons, sterker nog, we waren zo onder de indruk van IJsland, vooral vanwege het bijzondere en veelzijdige (lava) landschap, dat we gelijk hebben besloten om volgend jaar weer te gaan.  Aan het einde van onze trip hebben wij een heerlijk warm bad genomen in de Blue Lagoon Hotspring - lichaam en geest varen er wel bij en het was er goed uit te houden.
Wij verbleven in Lighthouse Apartments  www.lighthouseapartments.is en dit is absoluut een aanrader, zeker als je met een gezin reist.





Sinds een paar weken zijn we terug in Abu Dhabi en heeft het normale leven zijn intrede weer gedaan. Alle boys zijn blij met hun nieuwe juffen/meesters en hun nieuwe klasgenootjes. Het is elk jaar weer spannend hoe de klassen worden ingedeeld. Daan volgt dit jaar de Ipad klas en tot op heden bevalt dit hem goed; erg grappig om te zien dat hij nu ook een digitale agenda heeft. Time flies. Manlief heeft het werkbare leven ook opgepakt en zoals het er nu naar uitziet gaat hij eind oktober voor een periode van 3 jaar beginnen aan een nieuwe functie. Kortom, het is fijn dat we nog even van de UAE mogen genieten de eerstkomende paar jaar!



Populaire berichten

VIJF JAAR ABU DHABI