CRABRACE
Het offerfeest Eid Al Adha komt 70 dagen na afloop van Ramadan. Dit keer viel dit feest, wat 3 dagen duurt, voor ons heel gunstig. We hadden maar liefst een hele week vrij. Omdat deze gelegenheid in oktober valt, hadden we een soort van herfstvakantie gevoel. We besloten om een trip te maken naar de Malediven.
De Malediven, officieel de Republiek der Maldiven, is een eilandengroep bestaande uit 1190 koraaleilanden, gegroepeerd in 26 atollen in de Indische Oceaan, ten zuidwesten van India. De eilanden liggen verspreid over een oppervlakte van circa 90.000 km2, maar de totale landoppervlakte is slechts een kleine 300 km2. Het grootste eiland is 5 km2 groot en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2km2. Van de 1190 koraaleilanden, zijn er 200 bewoond en nog eens een kleine 100 vormen toeristenoorden. Van de totale bevolking (ruim 375.000 personen) woont een derde in de hoofdstad Male. De stad bevindt zich ook op een eiland. Het vliegveld van de Malediven ligt weer op een ander eiland, op steenworp afstand van Male. Om de verschillende eilanden te bereiken, maken ze gebruik van speedboten, ferry's en watervliegtuigen.
Na aankomst op de luchthaven, kregen we gelijk te maken met de "laid-back" cultuur - het kostte bijna een uur voordat de koffers op de band verschenen. Zo af en toe keken we stiekem achter het luikje of onze "opvallende" koffers al in aantocht waren. Gelukkig waren er geen koffers zoek geraakt en konden we onze reis per speedboot vervolgen naar ons resort op Kandooma. De overtocht - over de woeste zee - nam 45 minuten in beslag. Er stond behoorlijk wat wind en de kapitein had de vaart er behoorlijk in. Zo af en toe maakten we een behoorlijk sprong over de golven, waardoor je het gevoel kreeg dat je werd gelanceerd (helemaal wanneer je achterstevoren zit en je de verschillende hoge golven niet aan ziet komen). Na aankomst werden we vriendelijk en gastvrij welkom geheten door de medewerkers van het resort. Er stond een heerlijk verfrissend drankje klaar en we kregen de nodige tekst en uitleg. We hadden gekozen voor het Holiday Inn Kandooma Resort www.holidayinnmaldives.com resort is heropend in 2008, nadat het gehele eiland in 2004 was verwoest door de tsunami. Het is naast een familievriendelijk resort, ook zeker geschikt voor honeymooners. Naast ons waren er dan ook de nodige pasgetrouwde stelletjes te vinden. Het merendeel hiervan was voornamelijk afkomstig uit China en deze stelletjes waren grote afnemers van snorkel lessen en van fotoreportages op het strand. Een prachtig gezicht. China is een opkomende markt voor de Malediven en hier werd in het resort goed op ingespeeld.
Met de buggy werden we afgezet bij onze garden villa en na ons wat opgefrist te hebben, gingen we de rest van het park ontdekken. We stuitten hierbij op de hermitcrab. Hermitcrabs zijn tienpotige kreeftachtigen die bekend zijn om de gewoonte te hebben om een slakkenhuisje te zoeken en deze vervolgens te bewonen. Dit slakkenhuisje dient als bescherming voor hun kwetsbare achterlijfje. Over de hele wereld bestaan er ongeveer vijfhonderd bekende soorten. Het merendeel hiervan leeft in water, maar er zijn ook enkele soorten bekend die op het land leven. Zo ook de hermitcrab op het eiland Kandooma. Daan en Olaf hebben er dan ook de nodige gevonden en "gevangen" om ze vervolgens weer na een paar uurtjes weer vrij te laten. De hermitcrab werd door de kidsclub van het resort ingezet voor een zogeheten crabrace. Ieder kind ging op het strand op zoek naar zijn of haar hermitcrab en deze werd dan ingezet bij de crabrace. Deze race verliep als volgt: een hoelahoep werd op de grond in het zand gelegd en alle hermitcrabjes werden in het midden losgelaten met als doel om als eerste bij de rand van de ring aan te komen. Alle kinderen waren fanatieke supporters. De door Daan, Olaf en Thomas gekozen hermitcrabjes bleken aardig goed in de race te liggen; ze behoorden regelmatig tot de drie snelsten.
Naast de crabrace werd er op een avond ook bingo gespeeld met leuke prijsjes. Heel toevallig waren wij die avond ook van de partij en Daan, Thomas en ik gingen meespelen. Hoe meer Zijlstraatjes die mee spelen, hoe meer kans dachten wij...Nou dat bleek...the little man who called "BINGO", was Thomas. Hij had een voucher voor gratis drankjes en tapas voor de familie gewonnen op het loungeterras! Een heerlijke prijs, die we de volgende dag hebben stukgeslagen.
Tijdens ons gehele verblijf hebben wij naast harde wind ook behoorlijk wat regen gehad. gelukkig duurden de buien niet zo heel lang, maar als het regende kwam het met bakken uit de lucht. Wij vonden het niet erg, was ook wel weer eens leuk om mee te maken. De jongens vonden het heerlijk om in de regen te spelen;-))
Naast snorkelen, dolfijnentocht (zonder dolfijnen helaas), kokosnoten kraken, spelletjes doen, boeken lezen etc. hadden we ook een dagje met een gids in Male geboekt. Male is een grote tegenstelling als je het luxe leventjes ervaart op de resorts. Male is druk, vooral met brommers, vuil en oogt arm. Het is momenteel ook nog steeds onrustig op het politieke vlak. Deze sfeer kon je ook proeven in de stad. We hadden een hele aardige jonge gids, die met veel enthousiasme vertelde over zijn stad. Hij heeft de oudste moskee, de vis- en groente markt en de nodige overheidsgebouwen laten zien. Na afloop hebben we gezamenlijk wat gedronken en nog wat nagepraat over de Malediven. Wij vonden het goed om de "andere kant" van de Malediven te zien.
Eenmaal weer thuis in Abu Dhabi, kregen we bezoek uit Nederland. Mijn moeder, mijn zus en haar kinderen kwamen over de vloer. Het was voor mijn zus de eerste keer in Abu Dhabi, dus een hele belevenis voor haar en haar kinderen. Wat hebben ze genoten van al het goede wat Abu Dhabi te bieden heeft. Ze hebben, in de week dat ze hier waren, vele dingen gezien en gedaan. Met als hoogtepunt een dag en een nacht in de woestijn.